torsdag 26. oktober 2017

Alternativ firmware for Gotek

Jeg har kjøpt noen maskiner den siste tiden, alt for mange av dem. Absurde mengder av dem. Langt flere av dem enn jeg har plass til, men i det minste så har jeg hatt det mye morsomt med dem. Skjelve over hvorvidt den kommer til å eksplodere i en storm av elektroner, røyk og andre dommedagsprofetier. For det meste så har alle av dem startet opp på første forsøk, neste steg har da vært programvare på disketter som jeg ikke har.

Den enkleste løsningen på diskett-problematikken er i dag nesten blitt en selvfølge, man må ha en Gotek - den emulerer en ekte diskettstasjon, med ekte hastighet og det hele trygt lagret på en USB-minnepenn. Selvsagt så må den være støttet i maskinen man skal hamre den på plass inn i. Teknisk sett så fungerer sikkert de man kjøper direkte fra Kina fulltstendig optimalt, til hva enn de opprinnelig ble laget for; industrielle symaskiner, spesielle keyboard og alt sånt som jeg kun har hørt om. Sikkert ikke gamle maskiner laget for lek, moro og noen ganger seriøse regneark hvis man var skikkelig heldig. WordPerfect fikk man leke med en gang i tiden, men kun på torsdager. Eller var det X-Files? Alt går litt i surr for tiden!

Uansett, for å støtte de maskinene jeg leker med for tiden, det vil si Amiga, Atari ST og gamle grå PC-er så må man erstatte programvaren i dem med noe annet, heldigvis så er vi nå såpass bortskjemt at vi har flere alternativer å velge mellom:

Original firmware

Fungerer sånn passe til datamaskiner som enten bruker 1.44 MB disketter eller 720 KB disketter, du vil få feil dersom du prøver å bruke et 720 KB image på den laget for 1.44 MB - kan ikke tro noe annet enn at Gotek gjorde dette med vilje for å kunne ta en høyere pris for 720 KB varianten. Når det kommer til gamle PC-er så er 1.44 MB varianten vanligvis veien å gå, men for Amiga og Atari ST så fungerer selvsagt ikke disse.

Har for tiden montert diskettstasjoner med denne firmware i min Copam+ 386SXM/16 og min AST Advantage! 6066d - se tidligere innlegg for hvordan den brukes i praksis!


Cortex Firmware

Dette var programvaren og tilhørende blogg som for alvor sørget for å sette Gotek på kartet, i alle fall for Vintage Computing entusiaster. Den tok utgangspunkt i den billige Gotek-diskettstasjonen, viste hvordan man flashet den om til ny og langt mer brukbar Firmware for bruk sammen med en Amiga.

Problemet med Cortex er at til tross for at den fungerer mer eller mindre perfekt for spill, så ble aldri dette prosjektet fullført og en del mangler kan føre til at skriving til diskettene ikke alltid fungerer slik det skal. Brukes maskinen til spill er det ikke sikkert man noen gang treffer på problemet, men så er det vel ikke mange som fortsatt bruker sin Amiga 500 i det daglige til noe annet.

Se tidligere innlegg for montering av Gotek i en Amiga 500. Programvare flytter selvsagt ikke på skruhullene så det fysiske er alltid likt, men denne hadde i det minste denne firmware installert på seg.


HxC

Ser ut til at de som lager firmware er veldig opptatt av å fortelle hvem som var først, HxC, Gotek, Cortex eller Flash Floppy så hvem vet utover at alle har parallelt laget de samme løsningene omtrent på det samme tidspunktet. Har det noen relevans, sikkert ikke - med mindre du selger dem, noe HxC2001 gjør. De vil selvsagt at man skal kjøpe en diskettstasjon fra dem med langt flere funksjoner enn hva som er mulig med en Gotek, men de koster fem-gangen og jeg har altfor mange mange maskiner til å vurdere det.

Man kan også flashe HxC firmware til en billig Gotek og det er der mange Ebay-selgere finner sitt levebrød, men det koster €10 for hver diskettstasjon - eventuelt hvert forsøk dersom du roter ting til underveis. HxC støtter så og si absolutt alt, så hvis man er så heldig til å ha noe obskurt så er dette veien å gå. Dersom du vil være sikker på at du vet hva du gjør før ting koster penger, prøv Cortex eller Flash Floppy først så vet du at ting fungerer og så flasher du den HxC firmware.

HxC til forskjell fra Cortex eller original firmware støtter en del kule ting slik som montering av ekstra knapp for å løse ut diskett, montering av høytaler for "ekte" lyd som noen kaller det samt bruk av skikkelige skjermer for å vise informasjon om disketten som er i stasjonen (utover tallet man vanligvis får).


Flash Floppy

På den ene siden så var jeg glad for at denne plutselig dukket opp, på den andre siden overrasket over at jeg ikke hadde hørt noe om den og så slapp jeg opp for sider. Den siste skulle være det faktumet over at denne er helt gratis og kan enkelt lastes ned fra Github.

Til dags dato støtter den langt fra like mange systemer slik som HxC, men som allerede sagt så er den fullstendig gratis og støtter allerede de viktigste slik som Atari ST, Amiga og IBM PC i ulike størrelser. Andre formater er forventet å dukke opp fortløpende så jeg vil nok satse på denne fremover for mine prosjekter.

I og med at den er Open Source og tilgjengelig fra Github så er potensialet for modifikasjon uendelig - den støtter selvsagt allerede de samme OLED-skjermene, ekstra knapper og alt annet som en HxC på samme maskinvare.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar