mandag 3. desember 2012

Frem med målebåndet!

Målebåndet har nok sikkert ikke vært brukt til svært mye i vår (red: menn generelt) sammenheng, og de fleste av oss er nok sikkert mer komfortabel med en skikkelig tommestokk som verktøy. Når det kommer til måling av ens egen kropp og eventuell fremgang i forhold til trening så er det ikke i alle sammenhenger at det kun er lengde som skal måles, men heller omkretsen rundt - i disse tilfellene må man nok finne frem alternative verktøy. Har man litt omkrets rundt magen så hjelper nok ikke konas målebånd fra syskrinn da disse blir litt for korte for de fleste av oss, og da må en ut i garasjen, boden eller hvor enn vårt mannlige gods har blitt forvist siden kona, samboeren eller kjæresten flyttet inn (gud forby du er dum nok til å kombinere flere av disse under ett tak).

Hvorfor skal en egentlig bry seg om å måle ting, utover den ene tingen alle forventer at vi måler da, og så holde en oversikt over tallene over tid? Den enkle grunnen er at muskler veier mer enn fett så ved mye intensiv trening kombinert med økt inntak av energi så vil det kunne se ut som vekten står stille når det i realiteten er dette som har skjedd - ved å måle omtrent en gang i måneden vil du finne ut nøyaktig hvor mye, og så lenge enten vekten eller måltallene beveger seg i den ene eller den andre retningen så har du stagnert fullstendig.

Det som skal måles, iallefall i henhold til anbefalingene fra vektklubb.no, ser ut til å være midjen (strekk målbandet rundt magen, omtrent ved navlen), hoften (under magen der beltet egentlig skal gå), overarmen (går fort ned og blir stående inntil vekttrening øker denne igjen) samt øverste delen av låret. I starten hadde jeg litt problemer med å finne ut nøyaktig hvor og hvordan man skal måle disse tingene, men det har absolutt ingen betydning så lenge som at du gjør det samme fra gang til gang.

I mange år, og spesielt for de som har tenkt over at de ulike kroppsbygningene folk har, har det vært diskutert rundt at BMI er en fryktelig dårlig måte å vurdere ens helseprofil i forhold til overvekt. Nyere forskning har derimot vist en direkte og langt mer tydelig korrelasjon mellom forholdet på midjemålet i forhold til omkretsen rundt hoften så dersom du er ekstremt feit over baken så er ikke dette fullt så usunnt likevel, men dersom du i likhet med meg ikke er fullt så heldig så er det fortsatt dårlig nytt i forhold til å fortsette på en livsstil fokusert rundt usunne matvaner. Del midjemålet ditt på hoftemålet og se hvor nært du kommer ned mot 0,9 (0,7 hos kvinner), det vil si den magiske grensen for ett sunt forholdstall - alt over er ikke bra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar